Νέα τμήματα στο Νέο Ωδείο Αλίμου

Μαθαίνω θεωρία μουσικής παίζοντας σε γκρουπ (για όλες τις ηλικίες)

Σε αυτά τα ολιγομελή τμήματα (4-5 ατόμων) οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να μάθουν θεωρία της μουσικής, σολφέζ και ακουστικά με περισσότερο πρακτικό τρόπο, παίζοντας επιλεγμένα κομμάτια του ρεπερτορίου και αυτοσχεδιάζοντας. Η διάκριση σε γκρουπ γίνεται με κριτήριο την ηλικία και το επίπεδο γνώσης του μουσικού οργάνου των μαθητών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια να σχηματίζονται κλασικά σύνολα για σπουδαστές κλασικών οργάνων με έμφαση στην αντίστοιχη θεωρητική γνώση, ενώ στα μοντέρνα γκρουπ διδάσκεται αντίστοιχα «popular music theory» με περισσότερη έμφαση στον αυτοσχεδιασμό.

Τμήμα υποκριτικής αγωγής-ορθοφωνίας για το τραγούδι (για όλες τις ηλικίες)

Σε αυτό το τμήμα γίνεται μια γενικότερη εκπαίδευση των σπουδαστών τραγουδιού αλλά και άλλων οργάνων που επιθυμούν μια πιο άμεση επαφή με το κοινό. Η υποκριτική τέχνη δεν περιορίζεται μόνο ως γνώση των ηθοποιών, αλλά και κάθε καλλιτέχνη που ανήκει στην κατηγορία των performing arts. Η κίνηση, ο λόγος, η ερμηνεία του καλλιτέχνη οφείλει να ακολουθεί τις βασικές αρχές που σέβεται το κλασικό θέατρο. Ταυτόχρονα, σε αυτό το τμήμα οι ενδιαφερόμενοι προετοιμάζονται για παραστάσεις μιούζικαλ, όπερας, που οργανώνονται από το ωδείο. Επιπροσθέτως, το σημαντικό μάθημα της ορθοφωνίας (ορθή εκφορά του λόγου) εντάσσεται στο τμήμα αυτό για να ενισχύσει τους παραπάνω στόχους.

Τμήμα αυτοσχεδιασμού στο πιάνο (για όλες τις ηλικίες)

Οι σπουδαστές πιάνου όλων των ηλικιών μαθαίνουν να αυτοσχεδιάζουν μελετώντας διάφορα είδη μουσικής και εμπλουτίζοντας το ρεπερτόριό τους χωρίς περιορισμούς. Επιδιώκεται η σύσταση ολιγομελών τμημάτων (μέχρι 4-5 άτομα), ώστε να είναι δυνατή η αποτελεσματική συνεργασία των μαθητών.

Κλασικά και Μοντέρνα σύνολα (για όλες τις ηλικίες)

Σκοπός αυτών των τμημάτων είναι να συμμετάσχουν οι μαθητές σε μικρότερα ή μεγαλύτερα οργανικά σύνολα, ανάλογα με το ρεπερτόριο του οργάνου που σπουδάζουν και να παίζουν όσο πιο συχνά είναι δυνατό σε συναυλίες.

Ιστορία της μουσικής (για εφήβους και ενήλικες)

Το συγκεκριμένο μάθημα δεν είναι μόνο ένα υποχρεωτικό μάθημα για σπουδαστές ωδείων που επιβάλλεται από το υπουργείο πολιτισμού. Ανήκει επίσης στα μαθήματα γενικού ενδιαφέροντος των φίλων της μουσικής, είτε παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, είτε όχι. Επίσης, η καλλιέργεια των μαθητών επιτυγχάνεται μέσα από μία ολιστική ενημέρωσή τους γύρω από συγγενείς κλάδους όπως η ιστορία της τέχνης, η μορφολογία, η οργανογνωσία και η θεωρία-αρμονία της μουσικής.

Προετοιμασία για μουσικά γυμνάσια και λύκεια

Τα τμήματα αυτά αποσκοπούν σε εντατική προετοιμασία των μαθητών είτε για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην Α’ τάξη των μουσικών γυμνασίων είτε για κατατακτήριες εξετάσεις στις υπόλοιπες τάξεις γυμνασίου και λυκείου. Παράλληλα επιδιώκεται η γενικότερη μουσική ανάπτυξη του μαθητή κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μην εγκαταλείπει ποτέ την προσπάθειά του για ενασχόληση με τη μουσική και ταυτόχρονα να επιμένει στους στόχους του, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Προετοιμασία για μουσικά πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού

Η προετοιμασία των μελλοντικών μουσικών γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα και κυρίως σε ατομικά μαθήματα, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους υποψηφίους και τους γονείς τους για όλες τις παραμέτρους των σπουδών και καθοδηγώντας τους. Σχετικά με τις πανελλήνιες εξετάσεις των μουσικών τμημάτων, γίνεται πλήρης προετοιμασία για τα 2 ειδικά μαθήματα που απαιτούνται, αρμονία και έλεγχος ακουστικών ικανοτήτων, με τακτικά τεστ και δοκιμασίες κατά τη διάρκεια του έτους που βοηθούν αποτελεσματικά στην επιτυχία αυτών των καθοριστικών και απαιτητικών εξετάσεων. Σχετικά με την προετοιμασία για σχολές του εξωτερικού, ακολουθείται μια σειρά εξετάσεων σύμφωνα με τα grades του αγγλικού συστήματος που προετοιμάζει κατάλληλα τον υποψήφιο για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο επίπεδο «Bachelor» ή «Master». Οι καθηγητές που αναλαμβάνουν την προετοιμασία των ενδιαφερομένων είναι οι ίδιοι απόφοιτοι με Master ή διδακτορικό των σχολών που απευθύνονται οι μαθητές.

Φωνητικά σύνολα (για όλες τις ηλικίες)

Παρομοίως με τα οργανικά σύνολα, γίνεται μια προσπάθεια συγκρότησης ομοιογενών φωνητικών συνόλων μικρότερων ή μεγαλύτερων. Αυτά εξαρτώνται από την ηλικία των ενδιαφερομένων, το ρεπερτόριο που επιθυμούν να καλλιεργήσουν και από τη σύσταση του συνόλου με βάση τα στοιχεία κάθε ξεχωριστής φωνής. Εκτός από τα υποχρεωτικά μαθήματα χορωδίας που απαιτούνται με βάση το πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού, τα φωνητικά σύνολα του ωδείου μας έχουν διαπρέψει επανειλημμένα σε συναυλίες και άλλες παρουσιάσεις.

Μουσικοκινητική Αγωγή για βρέφη και νήπια από 10 μηνών   

Αυτό το δημοφιλέστατο πρόγραμμα έχει πλέον μπει στη μουσική εκπαίδευση της χώρας μας για να μας δείξει ότι όσο πιο νωρίς γίνεται η επαφή του παιδιού με τη μουσική, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη που ενδεχομένως θα αποκομίσει αργότερα. Οι εξειδικευμένοι παιδαγωγοί που αναλαμβάνουν αυτές τις τρυφερές ηλικίες έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση και εμπειρία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ταυτόχρονα είναι ολοκληρωμένοι μουσικοί (με γνώση τουλάχιστον 2 οργάνων, θεωρητική κατάρτιση και πανεπιστημιακή παιδαγωγική εκπαίδευση).

Η μουσική εκπαίδευση των μαθητών μας και η οργάνωσή της αποτελεί εξ’ ολοκλήρου ευθύνη μας και θεωρούμε ότι είτε κάνετε το χόμπυ σας είτε επιθυμείτε την κατάκτηση κάποιου τίτλου σπουδών, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε σωστά.

Στο χώρο μας επιδιώκουμε να παρέχονται τίτλοι σπουδών για όλα τα μουσικά όργανα, κλασικά και μοντέρνα, όπως και βεβαιώσεις για επιλεγμένα παραδοσιακά όργανα. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για το τραγούδι (κλασικό, παραδοσιακό και μοντέρνο). Διδάσκονται όλα τα υποχρεωτικά θεωρητικά και δίνονται όλοι οι τίτλοι σπουδών για Ανώτερα Θεωρητικά και Σύνθεση στον τομέα των κλασικών σπουδών, ενώ αντίστοιχα υπάρχει δυνατότητα σπουδής από αρχάριο στάδιο μέχρι τα τελικά πτυχία και διπλώματα των μοντέρνων θεωρητικών.

Αν κάνετε το χόμπυ σας και επιθυμείτε μια χαλαρή ενασχόληση μόνο με τη μουσική χωρίς συμμετοχή σε εξετάσεις, σας προτείνουμε με πολύ ενθουσιασμό τη συμμετοχή σας σε κάποιο οργανικό ή φωνητικό σύνολο, ώστε να βιώσετε τη χαρά του μοιράσματος της μουσικής με άλλους και να κάνετε φίλους ή να συμμετάσχετε σε συναυλίες και live!